Puhuttaessa terveysteknologioista ja terveyteen liittyvistä organisaatioista tulee monelle ensimmäisenä mieleen Lääkärit ilman rajoja -järjestö. Tutustumme tässä artikkelissa pähkinänkuorimaisesti tämän monipuolisen järjestön toimintaan.

Mistä on kyse?

Humanitaarinen avustusjärjestö Lääkärit ilman rajoja toimii kansaivälisesti. Se on perustettu vuonna 1971 ja sillä on päämaja Sveitsissä, Genevessä. Järjestön puheenjohtajana toimii Joanne Liu ja se on saanut Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1999. Järjestön tavoitteena on konfliktien, sotien, maanjäristysten sekä muunlaisten katastrofien uhrien hoitaminen. Järjestöstä käytetään myös lyhennettä MSF, joka viittaa sen ranskankieliseen nimeen.

MSF:ssa työskentelee noin 35 200 työntekijää, joista noin 32 000 on paikallisia ja noin 3 200 kansainvälisiä työntekijöitä. Työntekijät työskentelevät noin 70 eri maassa. Esimerkkejä järjestön suurista avustusprojekteista ovat esimerkiksi avustustyö Jemenissä, irakissa, Keski-Afrikan tasavallassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa sekä Etelä-Sudanissa. Projekteissa on hoidettu esimerkiksi ebolaa, sotavammoja, koleraa, tuberkuloosia sekä malariaa. Projektien kautta on pureuduttu hoitamaan myös aliravitsemusta, HIV:ia sekä AIDS:ia. Lisäksi projektien kautta on tarjottu niin terveysvalistusta kuin rokotuksiakin. Toimintaa rahoitetaan pääosin yksityisin lahjoitusvaroin.

Järjestö on Bernard Kouchnerin johtaman ranskalaisen lääkäriryhmän perustama ja sen perusajatus on, että kaikilla ihmisillä on oikeus saada lääketieteellistä hoitoa ja ettei heidän tarpeidensa täyttäminen saisi olla riippuvainen kansallisista rajoista, vaan nämä tarpeet ovat rajoja tärkeämpiä. Tämän lisäksi järjestön perustanut lääkäriryhmä halusi tuoda esiin näkemäänsä humanitaarista hätää ja pyrki saamaan muutosta maailmassa vallitseviin epäkohtiin.

Millaisia tunnustuksia MSF on saanut?

MFS:n tekemä työ ei ole jäänyt ilman tunnustuksia. Vuonna 1994 se sai Geuzenpenning-mitalin ja vuonna 1996 Soulin rauhanpalkinnon. Geuzenpenning-mitali myönnetään ihmisoikeuksien edistämisen vuoksi. Kyseessä on hollantilainen tunnustusmitali, jonka on Lääkärit ilman rajoja -järjestön lisäksi saanut myös muun muassa Amnesty International sekä Martti Ahtisaari, joka sai tunnustuksen vuonna 2008. Soulin rauhanpalkinnon suuruus on 200 000 dollarin arvoinen ja sen on Lääkärit ilman rajoja -järjestön lisäksi saanut muun muassa ghanalainen Kofi Annan ja saksalainen Angela Merkel.

Vuonna 1999 sen työtä kunnioitettiin Nobelin rauhanpalkinnolla ja vuonna 2015 Chatham House -palkinnolla. Nobelin rauhanpalkinto ei juuri esittelyjä kaipaa. Sen on saanut muun muassa Kansainvälinen Punainen Risti. Chatham House -palkinnon myöntää kansainvälinen politiikan tutkimuslaitos, The Royal Institute of International Affairs.