Teknologian yhdistäminen terveydenhuoltoon on kestänyt vuosikymmeniä eikä kehitykselle näy loppua. Tällä hetkellä terveysteknologiaa hyödynnetään monissa terveydenhuollon palveluissa, esimerkiksi kotihoidossa Etelä-Pohjanmaalla sekä leikkaussaleissa. Tässä artikkelissa kerromme, miten terveysteknologian innovaatiot auttavat ihmisiä pitämään parempaa huolta terveydestään ja kehittämään terveyttään edelleen.

Arkisia innovaatioita vai teknologian huippua?

Suomi tunnetaan maailmalla tekniikan mallimaana, ja meillä tehdään myös paljon terveydenhuollon teknologiaan liittyvää tuotekehitystä sekä ohjelmisto- että laitetasolla. Teknologian tuotteita viedään myös aktiivisesti ulkomaille sekä terveydenhuoltoalalle että yksityisten käyttöön.

Eräs arkisimmista terveysteknologiaa hyödyntävistä laitteista on monien ihmisten ranteessa komeileva älykello, joka kerää ihmisestä monenlaista tietoa ympäri vuorokauden. Sykevaihtelut, askelmäärän mittaaminen ja unirytmin tunnistaminen ovat monille peruslaitteille arkipäivää. Kellon avulla ihmiset voivat seurata päivittäistä aktiivisuuttaan, liikunnan tehoa sekä unen määrää ja laatua. Unen suhteen älykellojen tarkkuus kaipaa vielä kehitystyötä, mutta esimerkiksi sykkeen mittaaminen on jo melko luotettavaa myös edullisemman hintaluokan tuotteilla.

Askel kellosta eteenpäin on älysormus, joka parhaimmillaan mittaa paitsi unen laatua, myös unen vaiheiden vaihtelua, kehon lämpötilaa ja sykevälivaihtelua. Unen määrän ja muiden parametrien avulla voidaan edelleen arvioida yksilön kykyä palautua rasituksesta sekä levon ja rasituksen sopivaa suhdetta.

Älykellot, älysormukset ja muut yksilöllisiä ominaisuuksia mittavat laitteet tarvitsevat toimiakseen ohjelmiston. Näitä ohjelmia käytetään yleensä puhelimella tai tietokoneella, ja niihin on mahdollista varastoida tietoa oman kehon käyttäytymisestä melko pitkällekin ajanjaksolle. Esimerkiksi oman painon muuttuminen vaikuttaa hyvinvointiin merkittävästi, ja parhaimmillaan terveysteknologian älylaite toimii hyvänä apuvälineenä ja tsempparina jopa painonpudostusprojektissa.

Voiko terveysteknologian laitteisiin luottaa?

Monet ihmiset suhtautuvat kriittisesti laitteisiin, jotka ovat käytännössä koko ajan kytkettynä verkkoon. Älykellot ja muut terveysteknologian laitteet ovat tyypillisesti koko ajan verkossa ja keräävät aktiivisesti käyttäjästä mahdollisimman paljon tietoa. Ihmisen terveyttä koskevat tiedot ovat tärkeitä paitsi laitteiden valmistajille, myös monien muiden alojen edustajille, kuten lääkeyrityksille.

Huoli on todellinen, sillä lähes viikoittain saamme lukea uutisia yrityksistä, joiden tietoturva on pettänyt ja asiakkaiden tietoja on vuotanut julkisuuteen. Jokaisen älylaitteita käyttävän kannattaakin lukea huolellisesti käyttöehtojen pienet tekstit ja kiinnittää huomiota siihen, ettei hän epähuomiossa tule luvanneeksi omien terveystietojensa jakamista kolmansille osapuolille.