Nykyaikana ihmiset ovat jokseenkin tottuneita teknisten laitteiden käyttäjiä. Muumassa vuosikymmenessä ollaan siirrytty ensimmäisen sukupolven matkapuhelimista älylaitteisiin, mikä tarkoittaa sitä, että tällä hetkellä lähes jokaisella on tietokone omassa taskussaan. Teknologian näkökulmasta tämä tarjoaa ennen kaikkea mahdollisuuksia uusien sovellusten ja toisaalta uusien laitteiden kehittäjille. Eräs nopeasti kehittyvistä tieteenaloista on terveysteknologia, jonka taitajia löytyy myös Suomesta paljon. Tässä artikkelissa kerromme, miten teknologia voi auttaa omasta terveydestä huolehtimisessa.

Miten teknologia auttaa?

Lääkinnälliset laitteet ovat monille tuttuja sairaaloista ja terveyskeskuksista mutta viime vuosina terveyteen liittyvät teknologiset keksinnöt ovat tulleet kaikkien ulottuville ja toisaalta oman terveydentilan monitoroinnista on tullut normaalia itsestään huolta pitävien parissa. Ensimmäisenä teknologiaa ovat oppineet hyödyntämään paljon liikkuvat tai muuten aktiivista elämäntapaa viettävät, jotka haluavat seurata liikuntamääriään, kehon palautumista ja unen määrää.

Tekniikka auttaa kuitenkin myös monia muita. Jos esimerkiksi harrastat kasinopelejä ja etsit uutta pelipaikkaa netistä, saattaa myyntilause supernopea bonus saada adrenaliinin virtaamaan ja sykkeesi kohoamaan. Älylaite osaa kertoa sinulle tästä jännittävästä hetkestä ja raportoi sykkeessäsi tapahtuvista muutoksista mittauksen aikana. Tasapainoa tällaiseen jännittävään, adrenaliinintäyteiseen harrastukseen voi etsiä pitämällä säännöllisesti taukoja ja käymällä esimerkiksi kävelylenkeillä raikkaassa ulkoilmassa. Kehon rentoutuminen näkyy rauhallisempana ja tasaisempana sykkeenä ja laskevana verenpaineena mutta ennen kaikkea kokonaisvaltaisena hyvänolontunteena. Liikunnan avulla elimistösi stressinsietokyky paranee, ja voit nauttia jännittävistä pelihetkistä entistäkin pidempään.

Voiko tekniikkaan luottaa?

Vaikka tekniikka on kehittynyt huikean paljon eikä enää tarvita lääketieteen ammattilaista esimerkiksi verenpaineen mittaamiseen, ammattilaisilla on edelleen tärkeä tehtävänsä ihmisten tutkimisessa. Esimerkiksi unen määrän ja laadun mittaaminen kotikonstein on osoittautunut jokseenkin haastavaksi, ja siksi laitteiden antamia tuloksia kannattaakin pitää viitteellisinä. Oma olo on paras indikaattori siitä, oletko levännyt tarpeeksi.

Hyvinvointiin liittyvää data kerätään käytännössä aina nykyään pilvipalveluihin, joissa sitä on myös helppo analysoida ja josta se on helppo saada käyttöön. Kaikessa netissä toimimiseen liittyy kuitenkin tietoturvaan liittyviä asioita, jotka myös tavallisten ihmisten kannattaa arjessaan huomioida. Tietoturvaan liittyvät kohdat kannattaa aina lukea tarkasti kunkin ohjelmiston käyttöehdoista. Tällä tavoin varmistat sen, että tiedät, mihin olet antanut tietojasi käyttää.